Aarhus får stort verdensmålsmaleri

Profilbillede
dato

Når verdens største sejlevent The Ocean Race kommer til Aarhus den 29. maj til 8. juni, får du mulighed for at indgå i en billedmosaik og fortælle, hvordan du vil bidrage til den grønne omstilling. Aarhusianernes klimaholdning, -viden og -adfærd har skabt inspiration til et 1.000 kvadratmeter stort vægmaleri på Pier 2. Maleriet skal sætte fokus på den grønne omstilling gennem verdensmål nr. 17 - partnerskaber for handling.

Hvad kan vi hver især gøre for at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030?

Det kan du selv svare på under The Ocean Race, hvor du får mulighed for at uploade dit foto og grønne løfter frem mod 2030. Projektet hedder ”Vores Grønne Skridt” og giver byens borgere mulighed for at inspirere til tilblivelsen af Danmarks største vægmaleri på bygningen Balticagade 8 på Pier 2.

”Jeg er superglad for Vores Grønne Skridt og ser frem til at være den første til at uploade mit foto og mit eget personlige klimamål. The Ocean Race er en folkefest, hvor bæredygtighed er i fokus. Kunst og kultur kan tale til os på en anden måde end tørre tal. Det store Maleri vil minde os alle om, at vi har et fælles ansvar for den grønne omstilling,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Ved Klimapunktet, på havnefronten bag Dokk1, bliver der under The Ocean Race opstillet et pop-up fotostudie. Her kan man tage sit foto og afgive et klimaløfte, der skrives på fotoet. Aarhusianernes klimaløfter vil, sammen med indsigter fra målingen af 6.000 aarhusianernes holdning, viden og adfærd i forhold til klima, blive fortolket i et kæmpe vægmaleri af den hollandske kunstnerduo Telmo Pieper og Miel Krutzmann.

De har skabt værker i hele verden. Arbejdet med at udføre det kolossale kunstværk på Balticagade 8 begynder 3. juni, hvor aarhusianerne løbende kan følge arbejdet.

Vores Grønne Skridt er skabt i et samarbejde mellem Aarhus Omstiller, der er Aarhus Kommunes borgerrettede klimaindsats, United Change under ledelse af Teatret Svalegangen og det aarhusianske street art-projekt 17 walls. 

"For at løse den grønne omstilling, må vi videndele og lære af hinandens valg, det ligger i værkets tilblivelse, og samtidig er det en visuelt prominent og positiv fortælling om den grønne omstilling i Aarhus. Vi må formidle succeshistorierne om Aarhus fra borgerperspektivet som grøn frontløberby også overfor internationalt publikum og presse,” siger direktør og kunstnerisk chef for Teatret Svalegangen, Per Smedegaard 

Vores Grønne Skridt er blot en af mange klimaaktiviteter under The Ocean Race. Klimapunktet ved Dokk1 danner ramme om et væld af grønne og gratis aktiviteter for hele familien.

Blandt andet vil Jesper Søvndal fra Den Store Bagedyst dele klima-kyskager ud, ligesom man kan lave kartoffeltryk med Heidi Albrechtsen fra Nybyggerne.

Klimaoplevelser for hele familien under Ocean Race 
- Besøg Klimapunktet på Isflagerne bag Dokk1 

 • 29. maj – 8. juni: Vær med i ”Vores Grønne Skridt” – prøv pop-up fotostudiet ved Klimapunktet 
 • 29. maj – 8. juni: Klimaquiz, popcorn, slush ice, farvelægning og klimaspil
 • 29. maj kl. 12.00 – 14.00: Jesper Søvndal fra Den Store Bagedyst deler klima-kyskager ud
 • 29. maj kl. 12.00 – 15.00: Mød Klimamonstrene
 • 30. maj kl. 19.00: Syng med når Aarhus Gospel Kor synger om natur og klima 
 • 3. juni-16. juni: Følg tilblivelsen af vægmaleriet på Balticagade 
 • 3. juni kl. 10.00 – 13.00: Mød klimamonstrene
 • 3. juni. Kl. 10.00 – 13.00: Ansigtsmaling med GlimmerMarie
 • 3. juni Kl. 13.00 – 16.00: Lav kartoffeltryk med Heidi Albrechtsen fra Nybyggerne
 • 4. juni kl. 10.00 – 13.00: Vær med til at tufte et Klima-værk af garnrester
 • 4. juni kl. 12.30 – 15.30: Mød klimamonstrene
 • 5. juni kl. 10.00 – 13.00: Vær med til at tufte et Klima-værk af garnrester
 • 8. juni kl. 15.30 – 18.00: Bag og spis bålpandekager sammen med naturvejleder Sofie Kvist
 • 15. juni kl. 16.30: Fernisering af vægmaleriet på Balticagade 8

Hvem står bag Vores Grønne Skridt?

Aarhus Omstiller er en del af Aarhus Kommunes Klimaplan. Aarhus Kommune er desuden en del af det internationale projekt ’100 klimaneutrale og smarte byer’. Aarhus Kommune skal i 2023 udarbejde en Climate City Contract – her vil Vores Grønne Skridt være med til at vise, hvilke grønne initiativer aarhusianerne prioriterer i deres eget liv. 

United Change / Teatret Svalegangen: United Change bringer FN’s 17 Verdensmål i spil gennem unikke kunstværker i det aarhusianske byrum. United Change indeholder dansk og international scenekunst, billedkunst, musik, animation og performances og vil kunne opleves af alle i Aarhus i sensommeren 2023.

United Change’s deltagelse i tilblivelsen af Klimakunstværket et støttet af NRGI.

17 walls: Et samarbejdende street art-projekt, der omdanner FN's Verdensmål til 17 ikoniske gavlmalerier i Aarhus centrum.

Cross Fit på Balticagade 8: Cross Fit udlåner bygningen til værket.

Kilde: Aarhus Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.