Idømt fængsel for at stjæle tasker fra ældre borgere

Profilbillede
dato

Retten i Aarhus har tirsdag idømt en 42-årig mand og en 34-årig kvinde fængsel for at have begået en lang række tasketyverier og røverier mod ældre kvinder. Overfaldene fandt sted i efteråret 2023 i flere forskellige aarhusianske bydele.

Mandag den 9. oktober 2023 blev en 72-årig kvinde i Sabro frastjålet sin pung, idet en – på daværende tidspunkt – ukendt gerningsmand kom løbende bagfra og tog hendes pung fra et indkøbsnet, inden han efterfølgende flygtede fra stedet i en hvid personbil, hvor den 34-årige kvinde sad som passager.

 

Senere på dagen blev den 72-årige kvindes dankort misbrugt til to forskellige hævninger, hvormed de to gerningspersoner også gjorde sig skyldige i databedrageri.

 

Episoden med tyveriet af kvindens pung var langt fra den eneste, som Østjyllands Politi i efteråret modtog anmeldelse om fra ældre kvinder, der rundt omkring i Aarhus havde fået stjålet eller frarøvet særligt deres tasker indeholdende værdigenstande.

 

”I løbet af tolv dage begik de to personer flere lignende grove overfald, og derfor er jeg også tilfreds med, at retten i dag har fulgt anklagemyndighedens påstand og kendt den 42-årige mand skyldig i både tyveri og røveri,” siger Signe Bang, anklagerfuldmægtig ved Anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi.

 

Ved Retten i Aarhus blev den 42-årige mand idømt et år og tre måneders fængsel, mens den 34-årige kvinde fik tre måneders betinget fængsel. Retten fulgte delvist Anklagemyndighedens påstand i sagen.

 

Blev anholdt undervejs i efterforskning af sagen

Foruden den 72-årige kvinde i Sabro blev også en 86-årig kvinde i Åbyhøj den 2. oktober udsat for et lignende tasketyveri fra de to samme gerningsmænd, mens den 42-årige mand i Tilst den 4. oktober på egen hånd stjal et indkøbsnet med en pung fra en 83-årig kvinde.

 

En større efterforskning af de mange tyveri- og røverisager førte tirsdag den 14. november til, at de to personer blev standset af en patrulje fra Østjyllands Politi, da de kom kørende i den hvide personbil på Olof Palmes Allé i Aarhus N.

 

Her blev de begge anholdt, sigtet for flere tilfælde af tyveri og røveri, mens den 42-årige mand blandt andet blev fundet i besiddelse af en kniv og to sværd og sigtet for overtrædelse af knivloven.

 

Dagen efter deres anholdelse i den nordlige del af Aarhus blev begge de to formodede gerningsmænd til tasketyverierne og -røverierne fremstillet i et grundlovsforhør bag lukkede døre.

 

Den 42-årige mand blev efterfølgende varetægtsfængslet og har siddet varetægtsfængslet frem mod tirsdagens retssag. Den 34-årige kvinde blev løsladt af retten, og har derfor ikke siddet varetægtsfængslet i forbindelse med sagen.

 

”De mange ældre kvinder har været udsat for nogle ubehagelige og voldsomme overfald begået af de samme utryghedsskabende gerningspersoner, og derfor er jeg også tilfreds med politiets gode efterforskning i sagen, der undervejs i forløbet førte til, at man fandt frem til den 42-årige mand og den 34-årige kvinde, som kunne knyttes til de mange ensartede forhold,” siger anklagerfuldmægtig Signe Bang.

 

Mange ensartede overfald og tyverier

Overfaldene fra de to personer gik også ud over en 83-årig kvinde i Tilst, en 83-årig kvinde i Åbyhøj, en 83-årig kvinde i Aarhus V, en 78-årig kvinde i Risskov, en 74-årig kvinde i Tranbjerg, en 68-årig kvinde i Højbjerg og en 93-årig kvinde i Aarhus N.

 

Nogle af tyveri- og røveriepisoderne blev begået i forening af de to gerningspersoner, mens de resterende kun blev begået af den 42-årige mand.

 

De to personer erkendte sig ved Retten i Aarhus delvist skyldige, idet de erkendte at have begået tyveri ved at have stjålet tasker fra de ældre kvinder. De nægtede, at der i nogle af tilfældene var tale om røveri, hvilket de også blev frifundet for i et enkelt af forholdene.

 

Den 24-årige kvinde modtog dommen, mens den 42-årige mand udbad sig betænkningstid i forhold til eventuel anke til landsretten.

 

Ved retten blev den 42-årige mand fortsat varetægtsfængslet efter dom, hvilket han også tog forbehold for at kære til landsretten.

 

Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Østjyllands Politi.
Kilde: Østjyllands Politi